RSS

Avatar filmkritika

írta: GaM_Staff ; 2010.01.05. 16:29

Itt van ismét PersiaN egy Avatar kritikával.

SPOILER veszély!!

A történet Jake Sully-ról veterán katonáról szól, akinek meghal a testvére, aki kutató volt, és akinek az volt a feladata, hogy felkutassa a Pandora bolygón élő őslakókat a na'vikat
és azoknak a viselkedését, és be kellene illeszkedni, el kéne nyerni a bizalmukat, hogy aztán jól kifoszthassuk őket. Ám hirtelen elhalálozik, de van ennek a csávónak egy testvére is, aki deréktól lefelé lebénult a harcok közepette. Ő veszi áét testvére helyét, mivel hasonlóan néz ki mint az elhalálozott tesó. Ígyhát kap egy ún. avatárt, ami egy na'vi test gyakorlatilag, és egy kis szerkentyűbe fekve átveheze e navi test felett az irányítást. Feladata: adatgyűjtés, és a navik bizalmának elnyerése, mint mondtam.
Kb ennyi lenne a sztori lényege.

This is why we're here!

És, hogy mit keresünk a Pandora bolygón? Földünk a harcok, és a környezetszennyezés közepette lakhatatlanná vált, ezért az emberiség új lakóhely utén nézett. Meglelték a Pandorát, és felfedezték, hogy a navik egy olyan fán élnek, ami alatt rendkívül értékes ásványkincsek vannak. Igazából ők ezt akarják megszerezni.
Szerintem már túl is tárgyaltam a történet témát. Igen, kissé klisés, meg vannak benne más cameron filmekből koppintott dolgok, de szerintem megállja a helyét...

 

Jake természetesen nagyon örül, hogy navi lehet, hisz visszanyerte lábát, végre tud futni, és érzi a talpa alatt a földet. A Pandorán aztán megismerkedik egy navi csajjal akibe beleszeret. Tehát tervébe a szerelem is bekavar. És itt kell ráténem a navik kidolgozására. Egyszerűen fantasztikus. Olyan arcmimikával rendelkeznek, ami kissé emberszerűvé, hitelessé teszik őket.
A technikai háttér tehát nagyon ott van a toppon. A filmet ráadásul IMAX 3D-ben láttam, és valóban volt 1-2 lélegzetelállító jelenet. Persze emellett volt pár üresjárat is, de ez nem akkora probléma, egy 2 és fél órás filmnél.

 

This...this is Spar... our land!"

Elkezdődik hát a háború. Emberek és navik között. a navik jönnek a mérgezett íjakkal, az emberek pedig "motion capture" technológiára hajazó robotokkal, modern chopperekkel, harci repülőkkel, és SCAR gépfegyókkal irtja a navikat.
De az ő oldalukon is áll valami: a környezet, és a vadállatok. Az ő kiodolgozásuk is remek, az egész akkora élményt nyújtott, hogy azt leírni nem lehet, inkább látni kell. Most is kiráz a hideg egyik-másik faj üvböltésétől. A hangeffektek is kiemelkedőek mint látszik, de ez főleg a moziban jön át. Itthon, majd mikor DVD-n/bluray-en nézzük már nem lesz az az élmény, akármilyen csúcsszuper full HD LED TV-nk is van... A zene is hihetetlenül tetszett. A film trailerjének a zenéjét egész nap hallgattam az Avatar megnézése előtt, aztán moziba menet azt dúdolgattam.

"They can take whatever they want!"

Cameron ismét nagyot alkotott. Az Avatar kedvenc filmemmé nőtte ki magát. A navik világa és a Pandora elvarázsolt, ezek után pedig azt mondom: ide a játékkal!

Értékelés: 9.5/10

Írta: PersiaN

szólj hozzá :

A bejegyzés trackback címe:

https://gamkritika.blog.hu/api/trackback/id/tr841649094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

Haverok

Ezt a sablon.html-ben lehet szerkeszteni...

3. oszlop

Ezt a sablon.html-ben lehet szerkeszteni

süti beállítások módosítása